Menu

Za državljanje BiH od 1. jula prijelaz hrvatske granice s biometrijskim pasošima

Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine (MVPBiH) je zaprimilo Notu Ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu kojom se informira o stavljanju van snage Sporazuma između Vijeća ministara BiH i Vlade Republike Hrvatske o uzajamnom ukidanju viza iz 2003. godine, jer se danom pristupanja Evropskoj uniji 1. jula 2013. godine, vizna politika Republike Hrvatske potpuno usklađuje s viznom politikom Evropske unije, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MVP-a BiH.

Za državljane BiH to znači da će se od 1. jula 2013. za putovanja u Republiku Hrvatsku primjenjivati režim za putovanje u zemlje potpisnice Šengenskog sporazuma, odnosno prelazak granice s biometrijskim pasošima ukoliko zemlje članice EU ne odobre daljnji prelazak granice s Republikom Hrvatskom s ličnom kartom, navodi se u saopćenju MVPBiH.

BiH i Republika Hrvatska su ranije pokrenule zajedničke aktivnosti radi zadržavanja i primjene postojećeg režima prelaska granice s ličnim kartama i nakon 1. jula 2013. godine. Ovaj prijedlog je u fazi razmatranja u nadležnim tijelima Evropske unije i zemljama članicama EU koje trebaju dati svoju saglasnost, stoji u saopćenju.

na vrh